Διαταγή:"Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους -///=> ANP
Διαταγή:"Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους
2008-04-08  
Διαταγή:"Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους
«Σημερινή»:
Στήλη "ΕΙΡΗΣΘΩ", του Λάζαρου Μαύρου  
Η φωτογραφία Î®ταν έγχρωμη. Στην προ δεκαετίας, πανευρωπαÏŠκÏŽν προσδοκιÏŽν, εφημερίδα «The European»: Άνδρες του τουρκικού στρατού που πÏŒζαραν στο φακÏŒ, επιδεικνύοντας τα κομμένα κεφάλια Κούρδων. Τα κρατούσαν στα χέρια τους, κορδωτοί, οι μεχμετζίκ. Στις επιχειρήσεις του τουρκικού κράτους εναντίον των αυτονομιστÏŽν.
Στην πλατεÎ¯α «Γαλατά ΣερÎ¬ι» της Κων/πÏŒλεως, κάθε Σάββατο, επίμονες εκδηλÏŽσεις απÏŒγνωσης, πολλÏŽν εκατοντάδων μανάδων, Τούρκων και Κούρδων αγνοουμένων: Συλληφθέντων απÏŒ τις δυνάμεις του τουρκικού κράτους, που εξαφάνισαν τα ίχνη τους. Κάθε τέλος έτους, ήταν κι η έκθεση της τουρκικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τους αριθμούς της φρίκης. Παράδειγμα το 1995, ÏŒταν η Ε.Ε., με τη σύμφωνη γνÏŽμη των ΑθηνÏŽν και τα χειροκροτήματα της Λευκωσίας, απένειμε (σκÏŒπιμο το ρήμα) στην Τουρκία την τελωνειακή ένωση: Τους 11 πρÏŽτους μήνες του 1995 (α) υπέστησαν βασανιστήρια 217 πρÏŒσωπα, (β) αγνοούμενοι μετά τη σύλληψή τους 213, (γ) νεκροί, ÏŒντες κρατούμενοι, 226, (δ) συλληφθέντες 13.088, εκ των οποίων 463 δημοσιογράφοι, (ε) έκλεισαν 274 εφημερίδες και περιοδικά. Στις κουρδικές περιοχές, το πρÏŽτο 11μηνο του 1995: Νεκροί, άλλα 3.790 πρÏŒσωπα, καταστράφηκαν άλλα 243 κουρδικά χωριά, κ.ο.κ., κ.ο.κ ...;
Φρίκης λογαριασμοί των επιδÏŒσεων του τουρκικού κράτους. ΑπÏŒ το πραξικÏŒπημα με επικεφαλής τον στρατηγÏŒ Κενάν Εβρέν της 12ης Σεπτ. 1980 και εντεύθεν, οι εξαφανισθέντες Τούρκοι και Κούρδοι, κρατούμενοι των «αρχÏŽν ασφαλείας», συμποσούνται σε αριθμούς πολλαπλασίως μεγαλύτερους απÏŒ τον αριθμÏŒ των Ελλήνων Κυπρίων και ΕλλαδιτÏŽν ΑδηλÏŽτων ΑιχμαλÏŽτων, τους οποίους εκτέλεσαν ή εξαφάνισαν και κατέστησαν Αγνοουμένους οι μεχμετζίκ (και οι Τ/κ «μουτζαχίντ», καθ' ομολογίαν Ραούφ Ντενκτάς - ανάμεσα στους «μουτζαχίντ» και ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ), μετά απÏŒ τις επιχειρήσεις του Αττίλα 1 & 2, του 1974 στην Κύπρο.
Στην ανίχνευση των πτυχÏŽν κ α ι αυτÏŽν των εγκλημάτων του τουρκικού κράτους διέθετε τις δυνάμεις του ο αγωνιστής ΘεÏŒφιλος Γεωργιάδης. Ως τη δολοφονία του απÏŒ πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ, 20/3/94. Τη σκυτάλη του πήρε ο Κούρδος δημοσιογράφος ΡÏŒνι Αλάσορ. Με τις επÏŽνυμες μαρτυρίες στο βιβλίο του «Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμαλÏŽτους» (αφιερωμένο ονομαστικά στον ΘεÏŒφιλο). Κι ο Τούρκος πανεπιστημιακÏŒς, δημοσίως μεταμεληθείς πρÏŽην υπολοχαγÏŒς του Αττίλα-2, Γιαλτσίν Κιουτσούκ. Ο οποίος, ερχÏŒμενος στην Κύπρο, ζήτησε και κατέθεσε τα λουλούδια του, στον τάφο του δολοφονημένου ΘεÏŒφιλου.
Παπαχελάς & Αγνοούμενοι
Κ Α Ι ΒΕΒΑΙΩΣ μέγιστη ευθύνη φέρει κι η ανεπάρκεια των διαδοχικÏŽν κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος, για το φοβερÏŒτατο πρÏŒβλημα των ΑδηλÏŽτων ΑιχμαλÏŽτων (αγνοουμένων) της τουρκικής εισβολής του 1974. Το πρωταρχικÏŒ ÏŒμως και έκτοτε καθοριστικÏŒ λάθος, που παρήγαγε ÏŒλα τα συνακÏŒλουθα, ήταν η
αναγÏŒρευσή του ως «αποκλειστικά και μÏŒνο ανθρωπιστικού προβλήματος»! Που δεν εγκαλούσε την Τουρκία για το έγκλημα πολέμου, της εξαφάνισης των ΑδηλÏŽτων ΑιχμαλÏŽτων, που διέπραξε στην Κύπρο ο δικÏŒς της στρατÏŒς. ΔιÏŒτι, κάτι τέτοιο, τα Ηττημένα Μυαλά, στη Λευκωσία και στην Αθήνα, δέχθηκαν ÏŒτι θα ήταν (άκουσον-άκουσον) ανεπίτρεπτη «πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος των Αγνοουμένων»!
Ο Ι «ΦΑΚΕΛΟΙ» του κ. Αλέξη Παπαχελά στο «Μέγα» δεν ξεφεύγουν απÏŒ το πρωπατορικÏŒ. Ούτε πάνε μισÏŒ βήμα πάρα πέρα. Αυτοπαγιδεύτηκαν στις γνωστές απÏŒψεις των προβεβλημένων Κυπρίων Αναν-ιστÏŽν συνεργατÏŽν του: Της παθιασμένης «εξίσωσης ευθυνÏŽν Ε/κ-Τ/κ» και της αθÏŽωσης της Τουρκίας. Γι' αυτÏŒ και εξαντλήθηκαν στο να αποδείξουν ως μυθιστÏŒρημα το βιβλίο Π. Κασιμάτη, περί ζÏŽντων αγνοουμένων στην Τουρκία.
ΟΙ «ΦΑΚΕΛΟΙ» του κ. Παπαχελά αποσιÏŽπησαν εντελÏŽς το βιβλίο του ΡÏŒνυ Αλάσορ «Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμαλÏŽτους» (εκδ. ΚαστανιÏŽτη) με τις μαρτυρίες-ομολογίες των μετασχÏŒντων στις εκτελέσεις, αξιωματικÏŽν, υπαξιωματικÏŽν και οπλιτÏŽν του Αττίλα. Με τα ονÏŒματά τους, τις φωτογραφίες και τις ταυτÏŒτητές τους και με ποια μονάδα έδρασαν το θέρος του ΄74 στην Κύπρο. Ούτε έψαξε να βρει έστω και έναν απÏŒ τους μετανοηθέντες Αττίλες. ΟΙ «Φ» του κ. Παπαχελά αποσιÏŽπησαν τη μαρτυρία του υπολοχαγού του Αττίλα, του καθηγητή Γιαλτσίν Κιουτσούκ. ÎŒπως και το βιβλίο του, «Νταλγκά-νταλγκά», που έγραψε η Σοφία Ιορδανίδου.
ΟΙ «Φ» του κ. Παπαχελά, παρ' ÏŒτι μίλησαν με τους Ντενκτάς και Ταλάτ, δεν τους ρÏŽτησαν για τα σπουδαιÏŒτερα: Ο Ντενκτάς το '96 ομολÏŒγησε στο «Σίγμα»
την εκτέλεση ΑδηλÏŽτων ΑιχμαλÏŽτων, Λαπήθου και Καραβά, τον Αύγουστο 1974 απÏŒ Τ/κ «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ. Ο Ταλάτ υπηρέτησε τÏŒτε κι ο ίδιος ως «μουτζαχίντ» με μονάδες του Αττίλα στις καταληφθείσες περιοχές τον Αύγουστο 1974. Ούτε μισή ερÏŽτηση δεν τους έπρεπε; Παράδειγμα:
ΤΟΥΡΚΟΣ πολεμικÏŒς ανταποκριτής, «ενσωματωμένος» σε επιλαρχία του Αττίλα, απαθανάτισε, στις πασίγνωστες φωτογραφίες-τεκμήρια, τη στιγμή που τα τουρκικά άρματα αιχμαλωτίζαν ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ τους εφέδρους: Αντωνάκη Κορέλλη, Πανίκο Νικολάου, ΧριστÏŒφορο Σκορδή και Ιωάννη Παπαγιάννη και τους... άναψαν και τσιγάρο. Δεν άξιζε να ερωτηθεί ο Ρ. Ντενκτάς και ο τÏŒτε «μουτζαχίντ» κ. Ταλάτ αν ξέρουν πού και ποιοι δικοί τους και πÏŽς τους «εξαφάνισαν», καθιστÏŽντας τους έκτοτε αγνοούμενους;
Άκου, λοιπÏŒν, Σενέρ Λεβέντ (1)
ΤΟ ΜΟΝΟ Î¬λλοθι που σκεφτÏŒμαστε για τον κ. Σενέρ Λεβέντ και ÏŒσα χθες εκτÏŒξευσε, απÏŒ τον «Π», εναντίον μας, είναι ÏŒτι δεν παρακολουθεί τακτικά τα γραφÏŒμενά μας. ΑκÏŒμα κι ÏŒταν αναφέρονται στον ίδιο. Προσπάθησε να μας εκθέσει, για την κριτική που του γράψαμε στις 21.3.07, για τα αδιάντροπα περί ΤΑΣΟΥ ΜΑΡΚΟΥ που μετέφερε εκ στÏŒματος των ανάνδρων της ΤΜΤ. Και μας ρωτά, προκλητικά, αν έχουμε γράψει ποτέ για την ΤÏŒχνη, τη Μάραθα κ.ά.
Ε, ΝΑΙ, λοιπÏŒν, έχουμε γράψει π ο λ λ ά άρθρα. Και, μάλιστα, με ονομαστική αναφορά και στον ίδιο τον κ. Λεβέντ και στην αρθρογραφία του. Δύναται να τα εντοπίσει και στην ιστοσελίδα www.simerini.com <http://www.simerini.com/> π.χ. 24 και 25 Οκτ. 2004 και 10.11.04. Με τον εύγλωττο τίτλο «ΤÏŒχνη & Εισαγγελέας». ÎŒπως και σε ειδικÏŒ επί του θέματος άρθρο - απάντησή μας, στην εφημερίδα «Αλήθεια» της 11.11.04.
ΜΕ ΤΟΝ κ. Λεβέντ έχουμε διαφορές αντιλήψεως των πραγμάτων. Δυσκολεύεται πιθανÏŒν να τις κατανοήσει. Η στήλη αυτή, λ.χ., αρνείται να αποδÏŽσει γενικά και τσουβαλιαστά στην «τ/κ πλευρά» ή στους «Τούρκους» σωρηδÏŒν, ευθύνες εγκλημάτων και σφαγÏŽν που ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΑ διέπραξαν οι δολοφÏŒνοι της ΤΜΤ και οι μονάδες του τουρκικού στρατού. ÎŒπως αρνείται να αποδεχθεί ανάλογες συλλογικές ενοχές για τους Έλληνες Κυπρίους, για ÏŒσα διέπραξαν κάποια ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ εγκληματικά ανθρωπÏŒμορφα. Η στήλη αυτή, αντίθετα απÏŒ τον κ. Λεβέντ και τις εφημερίδες ÏŒπου αρθρογραφεί, επιμένει να θυμάται λ.χ. ÏŒτι: ΑκÏŒμα και καθημαγμένη απÏŒ τον Αττίλα, η Κυπριακή Δημοκρατία παρέπεμψε στο τριμελές Κακουργιοδικείο, με δικαστές τούς ΛÏŽρη, Χατζητσαγγάρη και Πιτσιλλίδη και καταδίκασε, στις 11 Ιανουαρίου 1975, στην ΕΣΧΑΤΗ των ποινÏŽν, τον Γιάννη Αντ. ΒουνιÏŽτη, που βρέθηκε ένοχος για τη δολοφονία Τ/κ γυναικοπαίδων, τα οποία μετέφερε με το ταξί του στις 10/11/74. Η στήλη επιμένει να θυμάται ÏŒτι σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση, ακÏŒμα και οι πιο γκεμπελικοί δεν κατηγÏŒρησαν ποτέ οποιαδήποτε μονάδα της Ε.Φ. ÏŒτι διέπραξε την παραμικρή ακρÏŒτητα. Η στήλη επιμένει να θυμάται τις μαρτυρίες Τούρκων στρατιωτÏŽν του Αττίλα, για τις εντολές που είχαν απÏŒ τους διοικητές τους και τις κατέγραψε στο βιβλίο του «Διαταγή: Εκτελέστε τους ΑιχμαλÏŽτους» ο ΡÏŒνι Αλάσορ. Η στήλη επιμένει να θυμάται την ομολογία του Ντενκτάς ÏŒτι οι «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ εκτελούσαν τους άοπλους αιχμαλÏŽτους του 1974. Η στήλη έχει κι άλλα να απαντήσει στον κ. Σενέρ Λεβέντ. Και για την ΕΟΚΑ και για την υβριστική, απÏŒ μέρους του, εξομοίωσή της με τους δολοφÏŒνους της ΤΜΤ. Υπομονή, ÏŒμως, ÏŽς αύριο.
«Καθημερινή»:
Tου Ηλία Μαγκλίνη
Θυμούνται την εισβολή...
H τραγωδία της Kύπρου μέσα απÏŒ τις μαρτυρίες Tούρκων στρατιωτÏŽν και αξιωματικÏŽν Σ το βιβλÎ¯ο «Διαταγή: “Εκτελέστε τους αιχμαλÏŽτους!”» ο Τούρκος συγγραφέας και δημοσιογράφος ΡÏŒνι Αλάσορ (γενν. το 1963) έχει συλλέξει μια σειρά απÏŒ μαρτυρίες Τούρκων αξιωματικÏŽν, υπαξιωματικÏŽν και οπλιτÏŽν οι οποίοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Χωρίζοντας το βιβλίο σε δύο μέρη, ο Ρ. Αλάσορ παραθέτει στο πρÏŽτο το ιστορικÏŒ και κοινωνικοπολιτικÏŒ υπÏŒβαθρο της Κύπρου, απÏŒ τους παλαιÏŒτερους χρÏŒνους μέχρι την εισβολή, και στο δεύτερο τις μαρτυρίες των Τούρκων βετεράνων. Ανάμεσα σε αυτά παρεμβάλλεται η προσωπική κατάθεση του συγγραφέα, στην οποία εξηγεί τους λÏŒγους για τους οποίους έγραψε αυτÏŒ το βιβλίο και θυμάται επίσης τις μέρες της εισβολής.
Αν απÏŒ την προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα μαθαίνουμε για την προπαγάνδα που άσκησε το τουρκικÏŒ κράτος στον λαÏŒ, διαβάζοντας ÏŒσα καταθέτουν οι παλαίμαχοι βλέπουμε ποια ήταν η προπαγάνδα που οργανÏŽθηκε μέσα στον τουρκικÏŒ στρατÏŒ, προκειμένου να ανεβεί το ηθικÏŒ του οπλίτη και να πειστεί ÏŒτι πρÏŒκειται για έναν δίκαιο πÏŒλεμο.
Την ίδια στιγμή, σχεδÏŒν μέχρι τη στιγμή της τελικής φάσης του σχεδίου, επικρατούσε απÏŒλυτη μυστικÏŒτητα. Οι στρατιÏŽτες μεταφέρονταν απÏŒ βάση σε βάση χωρίς καμία ενημέρωση. Λίγες ÏŽρες πριν απÏŒ την απÏŒβαση κάποιοι αξιωματικοί τούς αποκάλυπταν τον τελικÏŒ προορισμÏŒ τους – επιμένοντας ÏŒτι δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσουν σοβαρή αντίσταση απÏŒ τον εχθρÏŒ, ÏŒτι πήγαιναν «για πικ νικ» (σ. 90). Κάτι που ήταν αλήθεια, ÏŒπως ÏŒλοι ξέρουμε σήμερα.
ΩστÏŒσο, οι συνθήκες διαβίωσης εκείνες τις τελευταίες μέρες και ÏŽρες ήταν τÏŒσο άθλιες (εξαιτίας της αφÏŒρητης ζέστης) που, χρÏŒνια αργÏŒτερα, οι βετεράνοι αποφαίνονται: «Η πρÏŽτη φάση της εισβολής στην Κύπρο, που ονομάζεται “ΠρÏŽτη Επέμβαση”, τελείωσε με φιάσκο.
Οι επικεφαλής της επιχείρησης έκαναν σοβαρά σφάλματα τακτικής, τα οποία δεν απαντÏŽνται σε κανένα στρατÏŒ του κÏŒσμου. Αν η Ελλάδα είχε τÏŒτε επιχειρήσει να απαντήσει με στρατιωτική επέμβαση, πιστέψτε με, ÏŒχι μÏŒνο δεν θα είχε καταλάβει ο τουρκικÏŒς στρατÏŒς το μισÏŒ νησί, αλλά επιπλέον θα είχε τεράστιες απÏŽλειες» (σ. 87).
Kατάλογος ωμοτήτων
Oντως, στις περιπτÏŽσεις που οι Τούρκοι συνάντησαν «μικρές ομάδες Ελλήνων μαχητÏŽν που μας πολέμησαν σαν ένας στρατÏŒς» (σ. 91) κατελήφθησαν εξ απήνης. Καθηλωμένοι για μέρες στα ξερά βουνά της Κύπρου πολλοί Τούρκοι άρχισαν να λιποθυμούν απÏŒ την αÏ‹πνία, την πείνα, τον φÏŒβο, ενÏŽ εξαιτίας της έλλειψης νερού αναγκάστηκαν να πιούνε τα ούρα τους. ΑπÏŒ κει και πέρα, το βιβλίο είναι ένας ατελείωτος κατάλογος ωμοτήτων με αναφορές σε λεηλασίες, βιασμούς και εν ψυχρÏŽ δολοφονίες αμάχων και αιχμαλÏŽτων, ανοιχτούς ομαδικούς τάφους κ.ά.
Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να μελετούμε τέτοια ιστορικά γεγονÏŒτα μέσα απÏŒ την οπτική γωνία της «Î¬λλης πλευράς» – και πιο «Î¬λλη» απÏŒ αυτή δεν γίνεται. Το περιεχÏŒμενο του βιβλίου του Ρ. Αλάσορ, παρÏŒτι μας είναι γνωστά ÏŒσα καταγράφονται σε αυτÏŒ (ειδικά οι θηριωδίες), είναι συγκλονιστικÏŒ και σε κάποια σημεία δυσκολεύεσαι να πιστέψεις την κÏŒλαση που έστησε πάνω στο νησί η τουρκική στρατοκρατία με την ανοχή (δες υποστήριξη) των ΗΠΑ και της ελληνικής χούντας.
Oμολογούν...
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικÏŒνα του τουρκικού στρατού: ένα μπουλούκι τρομαγμένων νέων υπÏŒ τις διαταγές βάρβαρων (ακÏŒμα και με τους ίδιους τους στρατιÏŽτες) και αδαÏŽν αξιωματικÏŽν, που αν είχαν συναντήσει σοβαρή αντίσταση η μοίρα τους θα ήταν αρκετά διαφορετική. Εντύπωση προκαλεί επίσης η ειλικρίνεια κάποιων Τούρκων βετεράνων, καθÏŽς ομολογούν με ντροπή ÏŒτι διέπραξαν οι ίδιοι ακρÏŒτητες.
Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πÏŒσο σημαντικÏŒ είναι αυτÏŒ το βιβλίο για το ελληνικÏŒ κοινÏŒ. Είναι αυτονÏŒητο. Oπως γράφει στον επίλογο ο συγγραφέας: «ΑυτÏŒ το βιβλίο δεν γράφτηκε για να ενοχοποιηθεί η μια πλευρά και να αθωωθεί η άλλη.
ΣτÏŒχος μας ήταν να φωτιστούν κατά το δυνατÏŒν τα ιστορικά αυτά γεγονÏŒτα» (σ. 147). Πράγματι· τους ενÏŒχους δεν πρέπει να τους αναζητήσουμε στην Τουρκία αλλά, πάνω απ’ ÏŒλα, εδÏŽ, στην Ελλάδα.
 «Το Βήμα»
Συστήνει: Mαρτυρίες τούρκων και κούρδων στρατιωτÏŽν που συμμετείχαν στην εισβολή. Καταθέτουν για πρÏŽτη φορά τις εμπειρίες τους, καθÏŽς με το πέρας του χρÏŒνου συνειδητοποίησαν ÏŒτι η Αγκυρα τους χρησιμοποίησε ως σφαγείς με πρÏŒσχημα ÏŒτι θα βοηθήσουν τους «αδελφούς Τουρκοκύπριους».
ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ Για το ΚυπριακÏŒ
Βιβλία που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το «ναι» και το «ÏŒχι» στο Σχέδιο Αναν. Σήμερα κυκλοφορούν στην ελ&lambda


Print


.
2015-11-27 - 17 :26    PÄ°RTUKA WEZÄ°RÊ EÅžO a NU DERKET
2012-04-30 - 01 :46    A NEW BOOK FROM ARARAT PUBLISHING
2010-11-13 - 02 :06    RONI ALASOR : Fetullah Gülen ve Saidi Kürdi Gerçegi
2010-10-05 - 23 :26    Wezire Eso : KURDZANE MEZIN – QANATE KURDO
2010-10-05 - 23 :22    Wezire Eso : KURDZANE MEZIN – QANATE KURDO
2010-10-05 - 23 :17    FETHIYE CETIN: MY GRANDMOTHER
2008-04-08 - 23 :05    Διαταγή:"Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους
2008-03-03 - 02 :38    Meine Reisen durch Südostasien / Boxan Verlag
2008-03-03 - 02 :33    Ukyldens tid ? Hamar pÃ¥ 50-tallet
2008-03-03 - 02 :27    Innenfor Utenfor - Hamar i dag / Ararat
2008-03-03 - 02 :19    Gizemli GüneydoÄŸu Asya seyahatnamesi / Ararat
2008-03-02 - 19 :45    Mistichnata Ugoiztochna Asia : Кюрдският Марко Поло разка
2008-03-02 - 19 :40    GÄ°ZEMLÄ° GÃœNEYDOÄžU ASYA / Ceylan Yayınları
2008-03-02 - 18 :12    Åžifreli Mesaj : Trene Bindir



About us  |  Contact information
Copyright 2008, ANP. All rights reserved.
Powered by Med Diplomatic